Jó tudni! - Víz - gáz - fűtés - klímaszerelés, tel +36(30)992-9798

Elérhetőség
Tartalomhoz ugrás
Duguláselhárítás

AMIT JÓ TUDNI!
Méretek,rendszerek.
Először is tisztázzuk a méreteket. Bár a hivatalos mértékegység a milliméter, a vízvezetékeknél,szereléseknél a menetes részekre, még tartja magát a "coll". Tehát ha bemegyünk egy szerelvényboltba, és milliméterben próbálunk kérni valamit, ne csodálkozzunk, ha az eladót szorgos fejszámolásba kergetjük. De ezt a "coll"-se úgy értsük, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Tehát ha biztosak akarunk lenni abban, hogy jót kapunk, nem árt ha inkább mi számoljuk ki. Tehát feltételezve, hogy nincs mindenkinek otthon tolómérője,a méretek kb: a ( " )jel, a colt jelzi. 1/4"-12mm   3/8"-15mm   1/2"-21mm   3/4"-26mm    1"-32mm   5/4"-41mm  6/4"-46mm   2"-58mm És akkor még nem beszéltünk, a különböző rendszerek méret kavalkádjáról. Tehát, a kiinduló pont a régi horganyzott 1/2 colos cső. Ez kb 21mm külső átmérővel rendelkezik. A réz csöveknél, ez a 15-ös átmérőnek felel meg, A PP-R rendszernél a 20-as, míg az AL-PEX a 16-os számra esküszik. Ez nem holmi üres méretezés, ez mögött kőkemény számítások, átfolyási tényezők súrlódási együttható stb. húzódik meg.

Vörös réz rendszer
Az egyik legrégebben alkalmazott technológia. Viszonylag egyszerű kezelhetőség, időállóság és gyors szerelhetősége teszi kívánatossá. De az ára...Mióta a Kínaiak rákapcsoltak,és minden nyersanyagot felvásárolnak, a réz ára megtöbbszöröződött. Általában szálban lehet kapni 2m 2.5m és 5m.-es szálakban. Boltja válogatja. Mint ahogy azt is,vágnak e el szálat a kedvünkért. Az idomok viszonylag olcsóak, bár sok kell belőlük. Vannak úgynevezett "indító" idomok. Ezek egyik fele menetes,(külső vagy belső) a másik fele pedig forrasztható. És vannak a csak forrasztható idomok. Könyök, T, kerülő, ív, 45 fokos, hogy csak a fontosabbakat említsem. Méretben az alap a 15mm-es. Ez külső méretet jelöl. Egy fogyasztóhoz, ill. egy kisebb radiátorhoz elég. Ahogy nő a fogyasztók száma, úgy nő az átmérő. 18mm, 22mm, 28mm, Ennél nagyobb átlag házba nem kell. Ne feledjük, hogy viszonylag ritkán van olyan hogy egyszerre 3 csapot használunk. Ezért ivóvíznél elég a 18mm. Fűtésnél más a helyzet, hisz ott meghatározza a távolság, a fűtés fajtája, illetve a fűtőtestek száma. Ivóvíz, és fűtésszerelésre is alkalmas. Akár falban, akár azon kívül

PP-r (polipropilén) rendszer
Más néven sütős rendszer. Egy speciális szerszám kell hozzá, amely hővel összesüti a különböző idomokat. Miután összesütöttük őket, teljesen homogén varratot kapunk, azaz nem lehet megállapítani a két rész határát. Ha jól dolgozunk vele, szerintem az egyik legmegbízhatóbb kötést kapjuk.

AluPress
Ez az egyik legkorszerűbb, és legkönnyebben szerelhető rendszer. A hozzá tartozó
cső egy több rétegből álló összetett anyag. Pontosabban 5 rétegből áll. Kívülről befele  
haladva, egy külső védő műanyag héj, majd nagy teherbírású ragasztó, egy
alumínium réteg, megint ragasztó, és végül újra műanyag, de ez más mint a külső.
A legkorszerűbb formája, a térhálósított műanyag, és lézervarratos alu rétegű cső.
Ez a rendszer mehet ivóvízre, fűtésre, vagy akár padlófűtésre is. Érdemesebb beruházni a nagyobb gyártók termékeibe, hosszú távon jobban megtérül, nem is beszélve a gyári hibák előfordulási esélyére. A legjobbak, szubjektív véleményem alapján,a Henco, Comap, Viega, Rehau,Bár magával a csővel szinte sosincs bibi, a hozzá tartozó szerelvényeknél, a márka már sokkal fontosabb.

Szorítógyűrűs-kulcsos
Na ez az a rendszer aminek a legnyugodtabban nekiállhatunk. Kis odafigyeléssel
remek szereléseket csinálhatunk. A cső ugyan az mint az előzőnél, tehát ötrétegű alu cső. Az idomok szereléséhez viszont elég két villáskulcs.

Összenyomós Rendszer
Ennek a csöve szintén az előbbi ötrétegű alu cső. Az idomokkal semmit nem kell csinálni, csak a csövet koppanásig belenyomni és kész.

Radiátor szelepek
A legáltalánosabbak a tekergetős, illetve a termo fejes szelepek.
A tekergetős kézi beállítást igényel, ha meleg van elzár, ha hideg kinyit. Nekünk kell szabályozni, hogy kb. mikor jó. Olcsó, de odafigyelést igényel.
A termo fejes automatikusan magától szabályozza hőmérsékletet, egy előre beállított hőfokon. Két részből áll, magából a szelepből, és egy termosztatikus fejből. A szelepen van ugyan egy kis műanyag sapka, amivel kézileg lehet állítgatni, de nem túl tartós, mert ez a szelep nem erre lett kitalálva. Tehát minél előbb rá kell tenni a termo fejet.  Ezeknél vigyázni kell, mert márka függő. Azaz amilyen a szelep, olyan legyen a fej is. Visszatérő probléma, hogy ha néhány év után tönkre megy a fej, és mi nem emlékszünk milyen márkát vettünk annak idején, nehéz lesz találni hozzá újat. És sokszor hiába visszük a fejet magunkkal a boltba, ha valami noném szelepet vettünk, nem biztos, hogy segíteni tudnak. Tehát itt is érdemesebb a jól ismert márkákat venni.(Herz, Danfoss, Heimeier, Comap) Ezek sok tíz éve vannak a piacon, és jó eséllyel lesznek is még egy darabig. Bár az áruk sokszor 2-3 szorosa a kínainak. Vagy ha olcsót veszünk, vegyünk 1-2 tartalékot is egyből. De a legjobb ha a nevét megjegyezzük. Sokszor nincs rájuk írva, csak a dobozon. Egy dobozt tegyünk el.Cégjegyzék szám: 01-09-972809
Adószám: 23589722-2-43
Otp Bank: 11722003-20164887
Cím: 1222 Budapest, Alsó Sas utca.21
2011 Hatásfok Hungári Kft. Minden jog fenntartva
Logó
Vissza a tartalomhoz